Sprogimas

Nuteistas teisėjas už teisėjo papirkimą

Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tirtą baudžiamąją bylą dėl teisėjo papirkimo, šiandien patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro Gintaro Jasaičio apeliacinį skundą. Kauno apygardos teismo teisėjas Ramūnas Antanavičius pripažintas kaltu dėl Mažeikių rajono teisėjo papirkimo, jam skirta 7,5 tūkst. eurų bauda.

STT Šiaulių valdybos pareigūnų surinktais duomenimis, 2017 m. birželio pradžioje teisėjas R. Antanavičius siekė papirkti Mažeikių rajono apylinkės teismo teisėją Mindaugą Klemenį, perduodamas jam 600 eurų. Byloje esantys duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad tuo buvo siekiama švelnesnės nuobaudos vienoje mažeikiškio teisėjo M. Klemenio nagrinėtoje administracinėje byloje.

Baudžiamosios bylos nagrinėjimo metu teisėjo R. Antanavičiaus įgaliojimai buvo sustabdyti. Jis savo kaltę neigia.

2018 metų liepos 3 d. Vilniaus apygardos teismas išteisino teisėją R. Antanavičių dėl kaltinimo papirkimu, nes, šio teismo vertinimu, teisėjo R. Antanavičiaus dalyvavimas šioje nusikalstamoje veikoje nebuvo tinkamai įrodytas. Prokuratūrai nesutikus su tokiu teismo vertinimu ir pateikus apeliacinį skundą nustatyta tvarka, Apeliacinis teismas 2018 m. gruodį nusprendė, kad teisėjas R. Antanavičius turi būti išteisintas, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs ir valstybinį kaltinimą teisme palaikęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gintaras Jasaitis kasaciniu skundu kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį teismą (LAT). Prokuroro nuomone, apeliacinės instancijos teismas prokuroro argumentus vertino selektyviai, nepagrįstai nepripažino įrodymais kratos metu rastų ir užfiksuotų duomenų bei išskirtinai didesnę įrodomąją galią suteikė išteisintojo R. Antanavičiaus parodymams, nevertindamas jų visų baudžiamojoje byloje surinktų įrodymų kontekste.

2019 metų lapkričio 25 d. LAT priėmė nutartį grąžinti bylą dėl teisėjo papirkimo iš naujo nagrinėti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Šiandien po pietų Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad R. Antanavičius pripažįstamas kaltu dėl papirkimo. Jam skirta 7 532 eurų bauda. Prokuroras G. Jasaitis per teismo proceso baigiamąsias kalbas prašė jam skirti 500 MGL (25 000 Eur) dydžio baudą.

Kaip rašoma Lietuvos apeliacinio teismo pranešime, antrą kartą apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą ir atlikęs įrodymų tyrimą, teismas padarė išvadą, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai nesivadovavo pagrindinio liudytojo, t. y. teisėjo, kuriam duotas kyšis, parodymais. Liudytojo parodymai viso proceso metu buvo nuoseklūs ir kartu su kitais įrodymais patikimai patvirtina, kad R. Antanavičius davė 600 Eur kyšį apylinkės teismo teisėjui, pageidaudamas, jog pastarasis, vykdydamas savo, kaip teisėjo, įgaliojimus, neteisėtai veiktų, t. y. išnagrinėjęs fizinio asmens skundą dėl administracinės nuobaudos paskyrimo, priimtų neteisėtą, minėtam asmeniui palankų sprendimą ir sumažintų teisės vairuoti transporto priemonę atėmimo terminą.

Byloje buvo keliamas klausimas dėl teisėjo kratos, atliktos jo gyvenamojoje vietoje, teisėtumo. Lietuvos apeliacinis teismas, vadovaudamasis Konstitucinio Teismo 2020 m. kovo 9 d. nutarimu, padarė išvadą, kad teisėjo krata jo gyvenamojoje vietoje nelaikytina kitokiu teisėjų laisvės suvaržymu ir buvo atlikta teisėtai.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis įsigalioja jo priėmimo dieną, per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

STT nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode